Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Mario Stantchev New Bulgarian Trio с концерт в Лионската опера

Снимка: БГНЕС - архив

Музиката от Monk and More – авторския проект на известния джаз пианист и композитор Марио Станчев, ще звучи на 10 януари, в едно от концертните пространства на Лионската опера. Представя я Mario Stantchev New Bulgarian Trio, в което са Марио Станчев, Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). 

Проектът, в който Марио Станчев отдава почит на неповторимия американски джазмен Телониъс Монк, преплитайки негови и свои музикални идеи, е познат на българската публика от 2020 г., когато беше записан в Първо студио на БНР. Беше представен и в Пловдив, а филмът, заснет по време на концерта в Bee Bop Cafe, вече може да бъде видян в социалните мрежи. 

Програмата е с общ „сценарий“, има една свързваща линия между пиесите на Монк и моите - пояснява Марио Станчев в едно интервю за Радио България, което можете да прочетете на сайта ни. А за предстоящия концерт нашият сънародник, който от десетилетия живее и твори във Франция, споделя: "Много съм щастлив, че ще имаме възможност да представим музиката си в Лионската опера. Концертите, които се организират там, са посветени на нестандартните клавирни проекти. Винаги се радвам и когато свиря с българските си колеги, които са страхотни музиканти и приятели".

Ето и една от пиесите, която ще чуе публиката в Лион - Blue Monk, изпълняват Марио Станчев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

Още от категорията

Българска песен влезе в световна кънтри класация

Преди трийсет години големият български композитор Стефан Диомов пише песента "Здравей, как си приятелю". Повод е бенефисен съвместен концерт през 1994 година в Бургас на обичаните от всички българи певци от групите "Тоника" и "Домино", събрани в..

публикувано на 10.05.23 в 12:00

"Ако сме двама" – песен, която празнува приятелството

Концертите му са в ТОП 3 на най-продаваните музикални събития в България за изминалата година, а албумът му "Целуни ме" с лекота заслужи първото място за 2022-ра по продажби на музикалния пазар у нас. След успеха на хитовия си дует с DARA "Вече..

публикувано на 10.05.23 в 10:05

"Нова Стъпка" на българската музикална сцена

"Музиката у нас е в своя Ренесанс" – казват от група  4етно и вокално трио Идепея , след като се заявяват на българската сцена с иновативна комбинация от музикални стилове на име " Нова Стъпка ". Песента комбинира множество инструменти, органичен..

публикувано на 09.05.23 в 09:35