Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

79 години от най-разрушителната бомбардировка над София

Бомбардировки над София – вер. април 1944 г.
Снимка: архив

На този ден през 1944 година по време на Втората световна война е извършена най-разрушителната бомбардировка над София. Тя е извършена последователно през деня от американски, а през нощта от британски самолети. Върху столичния град са хвърлени над 1700 бомби, стотици са загиналите и ранените, предимно цивилни граждани. Разрушенията са многобройни. Започва масова евакуация на населението. Държавните институции също се изнасят от града и продължават управлението на страната от "Чамкория" (днес курорта Боровец), припомня Регионалният исторически музей - София.


БНР подкасти:

Още от категорията

Най-старият надпис на кирилица в света е от 921 г. и е открит в скален манастир край Крепча

Високо над автомобилния път край село Крепча е издълбан скален манастир. Основан още през IX-X век, това е една от най-ранните скални обители на територията на България. Открит е от бащата на българската археология Карел Шкорпил в началото на XX в., но и..

публикувано на 24.05.23 в 04:10
Руските старообрядци се заселват в Татарица преди близо 300 години

Руските староверци от силистренското село Татарица, които живеят по каноните на старото православие

Ако попаднете в силистренското село Татарица, ще видите стари едноетажни къщурки със схлупени покриви, построени в руски стил, а по прашните улици може да срещнете възрастни дългобради мъже със светли очи и аристократична осанка. Вече близо 300 години..

публикувано на 23.05.23 в 12:10

Международен форум по случай 1160 г. от създаването на славянската писменост

1160-ата годишнина от създаването на славянската писменост ще бъде отбеляна на международна конференция на тема “Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет”, организирана от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на..

публикувано на 22.05.23 в 07:00