Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

79 години от най-разрушителната бомбардировка над София

Бомбардировки над София – вер. април 1944 г.
Снимка: архив

На този ден през 1944 година по време на Втората световна война е извършена най-разрушителната бомбардировка над София. Тя е извършена последователно през деня от американски, а през нощта от британски самолети. Върху столичния град са хвърлени над 1700 бомби, стотици са загиналите и ранените, предимно цивилни граждани. Разрушенията са многобройни. Започва масова евакуация на населението. Държавните институции също се изнасят от града и продължават управлението на страната от "Чамкория" (днес курорта Боровец), припомня Регионалният исторически музей - София.


БНР подкасти:

Още от категорията

Отец Паоло Кортези води неделната литургия в храма „Рождение на Блажена Дева Мария“

От векове в източната част на Белене живеят западни католици, а в западната – източноправославни

Белене е малък град на брега на Дунав, свързван в представите ни най-вече с концлагера на отсрещния остров Персин, където, без съд и присъда, са били заточвани и изтезавани враговете на комунистическия режим. Но за католическите общности градът е..

публикувано на 17.05.23 в 11:00
Снимка: Национален исторически музей

Националният исторически музей навърши 50 години

Половинвековен юбилей отбелязва Националният исторически музей. По този повод, в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и много официални гости, беше открита специална изложба под надслов „50 от 50“ . Експозицията насочва вниманието към..

публикувано на 12.05.23 в 14:03

Алкерк, дама, римски шах Рота - игри от древността оживяват през 21-ви век

Древните не са били много по-различни от нас. И тогава времената били трудни, а хората били ангажирани предимно с препитанието си. Въпреки това, те са намирали време и за развлечения. Доказват го археологическите находки на различни игри по нашите..

публикувано на 11.05.23 в 11:25