Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

79 години от най-разрушителната бомбардировка над София

Бомбардировки над София – вер. април 1944 г.
Снимка: архив

На този ден през 1944 година по време на Втората световна война е извършена най-разрушителната бомбардировка над София. Тя е извършена последователно през деня от американски, а през нощта от британски самолети. Върху столичния град са хвърлени над 1700 бомби, стотици са загиналите и ранените, предимно цивилни граждани. Разрушенията са многобройни. Започва масова евакуация на населението. Държавните институции също се изнасят от града и продължават управлението на страната от "Чамкория" (днес курорта Боровец), припомня Регионалният исторически музей - София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Букурещ ще реставрират паметник на културата свързан с българската история

През март започват дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан в Букурещ, съобщи във Фейсбук кметът на румънската столица Никушор Дан. След етапа на обезопасяване на сградата ще започнат консолидационните работи, като се запазят..

публикувано на 04.02.24 в 09:55
Стефан Стамболов (1854-1895)

Стефан Стамболов и политиката по македонския въпрос в края на XIX век

В епизод 160 на подкаста "Коридор 8" на журналистите Атанас Величков и д-р Георги Станков гостува бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски *. Над два часа и половина публиката задава въпроси онлайн. Георгиевски разкритикува..

публикувано на 30.01.24 в 12:35

Националният исторически музей представя археологическите находки от 2023 г.

На 30 януари, в 16.00 часа, в Националния исторически музей ще бъде открита изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“. На откриването на станалата традиционна експозиция на най-интересните археологически находки за..

публикувано на 30.01.24 в 05:35