Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всичко в моите ръце" ни изважда от рутината

Снимка: Facebook / G R E E S H

2022-ра ни донесе ново амплоа на добре познат музикант. След дългогодишна успешна кариера като фронтмен на редица музикални проекти в България и Англия, разноликият мултиинструменталист Гриша Георгиев се впусна и в солово приключение.

Яркото му присъствие стоеше еднакво добре както в алтернативната група Матакка/Портокал, така и в експерименталния дует Dokle & Greesh с Боряна Докле и мощното рок триото Saint Electrics, а напоследък и като басист на No More Many More. Неслучайно тримата от Saint Electrics - китаристът Миро Иванов, Деян Драгиев-Даката на барабаните и Гриша Георгиев като басист и фронтмен – през 2017 г. бяха избрани от селекционната комисия от музикални редактори и продуценти в 48-то издание на конкурса за нова българска поп и рок песен на БНР "Пролет" да представят България на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия. Ето го сега, вече като GREESH, с две самостоятелни песни за по-малко от година – дебютният фънки груув сингъл "Игра" и новата "Всичко в моите ръце".

Идеята и за двете песни датира от 2019 г., когато светът още не подозираше за изпитанията като Covid-19 и войната в Украйна. Вероятно това е сред причините за жизнерадостното им звучене, освен типичния енергиен заряд на всяка музика, до която GREESH се докосне. Песните са изцяло авторски - музика, текст и аранжимент, но по продукцията Гриша отново работи с Константин Райдовски – музикант и звукорежисьор в БНР, който е отговорен за звука на групи като JEREMY? и др.

"Всичко в моите ръце" е тук, за да ни извади от рутината и тривиалностите на ежедневието със свежото си звучене и намигването в текста: "Лягам късно, спя, бързо ставам рано. Обичам живота и да губя нямам право, съзнавам - всичко е в моите ръце. Работя здраво, гърбя много, вземам малко, чета прогнозата в теб и много жалко, съзнавам - не всичко е в моите ръце". Записана е през 2022 г. в харманлийското читалище „Дружба, а GREESH отново намира поле за изява на всичките си таланти, като записва сам барабани, бас, китара, синтезатор и, разбира се, вокали.

Цветното видео към песента с главен герой GREESH е заснето през септември по софийските улици от тандема Васил Стефанов и Стефка Николова.

Както видеото, така и песента ни приканват да разперим криле и да запеем с GREESH: “Летя, летя, високо над града…”.

Снимки: Facebook / G R E E S H

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15