Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка понижи очакванията си за растежа на света и в България

Снимка: БГНЕС

Икономическият растеж на България през 2023 г. ще е 1.7%, прогнозира Световната банка в нов доклад. Очакваното покачване е понижено от заявената през юни прогноза за ръст от 2.6%. За Източна Европа последната прогноза е за растеж от 1.1 на сто.

Световният растеж ще се забави "опасно близо" до рецесия през 2023 г., смята кредитната институция, която намали икономическите си очаквания заради високата инфлация, растящите лихви и войната в Украйна.

"Рязкото, дълготрайно забавяне" вероятно ще доведе до спад на световния растеж до 1,7%, което е почти наполовина от по-рано прогнозирания темп и е сред най-слабите от десетилетия, заяви базираната във Вашингтон институция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕК одобри 120 млн. лв. за българските фермери

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 120 млн. лева в подкрепа на фермерите, производителите на зърно и маслодайни култури в контекста на войната на Русия в Украйна, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова...

публикувано на 07.03.24 в 15:33

България и Молдова ще си сътрудничат в областта на земеделието

Проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието и храните между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова одобри..

публикувано на 06.03.24 в 14:51

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36