Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукери от цяла България се готвят да разтърсят град Симитли

Снимка: БГНЕС-архив

Над 7000 души ще участват на ХIX фестивал на кукерските игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“ този уикенд (14 -15 януари) в Симитли.  По традиция всяка година, във втората събота на месец януари, кукери от цяла България се събират в южния български град, за да прогонят „злите духове“.

През двата наситени с музика и ритми почивни дни над 30 кукерски групи от цяла България ще разтърсят града край река Струма, като скачат с огромните си чанове, пеят и танцуват. Бабугери, мечки и мечкари, попове, кючекини, актуални образи от политиката и шоуто ще наричат за здраве и плодородие, като пресъздават стародавни народни обичаи.

Всяка група ще дефилира за около половин час, като представя и различен сурвакарски обичай. С всяка следваща година участниците стават все повече, а фестивалът се превърна в емблема на град Симитли.

Традиционно интересът към празника е много голям, а тази година, след отпадането на ограниченията, свързани с пандемията, в „Симитлия“ – Древната земя на кукерите“ ще вземат участие и групи от съседни страни, съобщиха от общината. Входът е свободен и всеки е добре дошъл да се наслади на вихъра на Сурва, който може да се види и усети в Симитли.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Сандански празнуват младото червено вино

Празникът на младото червено вино ще донесе добро настроение на жителите и гостите на Сандански за двайсет и девети път.  На градския площад “България” се събират винопроизводители от района, за да представят новата си продукция. В конкурс за най-добро..

публикувано на 27.12.23 в 06:00

Дигитална етнографска карта на България разкрива непознати страни от нематериалното ни наследство

Националният етнографски музей вече разполага с Дигитална етнографска карта на България, която представя събираните през годините артефакти в колекциите му. На картата са показани комплексно и по региони елементи от движимото и нематериалното..

публикувано на 08.12.23 в 13:40

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00