Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януари е "Сурва“ в Перник

С огньове и маскарадни игри в Пернишко посрещнаха старата Нова година

6
Снимка: Община Перник

„Януари е Сурва“ за жителите на Перник и околните села. Всяка година в последната събота и неделя на месеца (с изключение на пандемичните 2020 и 2021 г.) градът домакинства Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Преди това, още на 13 януари, стотици пернишки сурвакари спазват традицията и излизат маскирани, за да изпълнят обичая, който от 2015 година е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.


Празнуването на „Сурва“ започва със запалване на ритуалния огън, след което започват и сурвакарските игри. Пищен е празникът в селата Люлин, Лесковец, Черна гора, Кралев дол, Мещица, Дивотино, Ярджиловци, Драгичево, в град Батановци и в самия Перник. 

Всяко село има свои отличителни черти в маскирането. Всяко село се готви и по различен начин за проявите по посрещането на старата Нова година, но навсякъде отрупани трапези посрещнат сурвакари и гости. Всеки дом е отворен, за да влезе доброто и здравето в него – казват перничани.


Прочетете и чуйте още за пернишките традиции по „Сурва“ от материала на Светлана Димитрова „Звънът на Сурва пречиства и възражда“ от златната колекция на „Радио България“. 


Чуйте и предаването ни „България днес“, където също разказваме за обичая в Пернишко.

Снимки: Фейсбук/Община Перник

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Руснаците в село Татарица празнуват Новата година по стар стил

Етническите руснаци в село Татарица просрещнаха Новата година по стар стил. Традицията изисква да се направят символични “засевки”, както и децата да посетят домовете и да разпръснат просо, слънчоглед, жито или царевица с пожелания за добра и богата..

публикувано на 14.01.24 в 13:35

В Граовско и цяла Западна България отбелязват празника Сурва

Със запалването на огньове и танцуване на хора край тях в нощта на 13 срещу 14 януари започва празника Сурва. Заради силата и непреходността на маскарадната традиция, обичаят е обявен от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството...

публикувано на 13.01.24 в 15:25

Над 50 винари ще се състезават на "Трифониада"-та в Златоград

Винопроизводители от цялата страна ще покажат новата си реколта вина на търговския празник "Трифониада" на 17 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. Над 50 гостуващи и местни винари ще се включат в надпреварата за най-добро червено,..

публикувано на 10.01.24 в 18:24