Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронното звучене е все по-силно застъпено в новите песни на Стенли

Снимка: БГНЕС

Станислав Сланев доби популярност още през 80-те години най-вече като фронтмен на група "Тангра". Във времето Стенли затвърди звездния си статус и като солов изпълнител, отличаващ се с оригинален музикален почерк. Всяка негова нова песен се превръща в събитие, а напоследък ни радва с такива събития през няколко месеца – някои от тях представят нов материал, други излизат като сингли от албума му "Чужди тела", който се появи след 17-годишна пауза. Това е така, защото дори три години след излизането му албумът не е изчерпан като сингли, а Стенли вече гледа към следващия и няма търпение да пусне новите си песни. "Няма объркване, по-скоро е застъпване на идеи. При мен нещата никога не са в някакви релси, не работя по формули" – допълва Стенли.

"Пуснах няколко песни, които са доста различни от тези в албума "Чужди тела“. Насоката на следващия ми албум е именно тази – с много повече електронни звуци, разбира се с великолепната китара на Станислав Вълчев. Има неща, които като мине определено време омръзват на автора или на човека, които ги изпълнява. При мен така се получи, нямах търпение да пусна новите неща."

Доказателство за това застъпване в проектите на Стенли е песента "Откраднат спомен" по музика на Благослав Анастасов, познат от базираната в Манчестър инди поп-рок група Hayes & Y. Той е автор на музиката на всички песни в албума "Чужди тела". За текста Стенли отново се е обърнал към Даниел Рашев, а по аранжимента е работил заедно с Благо и Светлин Къслев.

"Тази песен е една от любимите ми в албума и винаги с превъзбудено настроение я изпълнявам, чакам я да дойде в сет листа на концертите. В последно време пускам песни през няколко месеца, докато преди имах големи музикални паузи от по няколко години. В един момент нещо ме връхлита и започвам да творя, явно съм във форма.“

С нов видеоклип и медийна кампания, "Откраднат спомен" е последната песен, публично представена като сингъл от албума "Чужди тела". Но преди фокусът да падне върху нея, вниманието ни привлякоха цели три съвсем нови песни: "Електро", "Невинно сърце" и "Любовен експрес". Както личи от името на първата (тя ще даде заглавие и на следващия албум на Стенли), електронното звучене е все по-силно застъпено в най-новия авторски материал на любимеца на няколко поколения. "Предполагам, че 15-20-годишните ще го усетят най-точно" – обяснява Стенли, и допълва: "Имам и доказателства за това от лятото, когато обикалях и свирих с бандата ми. И се оказа, че съм прав, като видях в публиката толкова много млади хора. Което е едно от най-хубавите неща за мен като творец."

Освен типичния за неговата музика енергиен заряд, не са пропуснати и мелодичните китари и ретро синтезаторите, характерни за 80-те години на ХХ век и отново толкова модерни днес.

Стенли пусна своя "Любовен експрес" месец преди юбилейния си концерт в Зала 1 на НДК на 13 октомври 2022 г., с който отпразнува 40 години на сцената. Музиката на песента пише Стенли, текстът е на Людмила Сланева, а аранжиментът – на Светлин Къслев.

Кои ще са останалите песни в следващия албум на Стенли "Електро" очакваме разберем в края на годината, когато трябва да излезе новата колекция.

Вижте още:


По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15