Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР връчва протестна нота по повод нападението в Охрид

| обновено на 20.01.23 в 14:28
Снимка: МВнР

Посланикът на РС Македония в България Агнеза Руси Поповска ще бъде извикана в Министерството на външните работи, за да ѝ бъде връчена протестна нота във връзка тежкото криминално деяние, извършено срещу секретаря на българския център "Цар Борис III" в Охрид. 

В съобщение на страницата на МВнР се посочва още, че министърът на външните работи на България Николай Милков е провел телефонен разговор с колегата си от РС Македония Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти. Временно управляващият Генералното консулство на България в Битоля и екип на посолството ни в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид.

Президентът Румен Радев заяви, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в ЕС и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. Той изтъкна, че отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в EС, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54