Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитите на левицата за съставяне на правителство се провалиха

Снимка: БГНЕС

На лидерската среща в парламента между БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" не се постигна съгласие. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" отказаха да присъстват. 

В началото на срещата, Корнелия Нинова открои четири важни въпроса – законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 2023 г., влизането ни в Шенген и съдебната реформа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че няма пречки и червени линии за съставянето на правителство, но решението на ГЕРБ да не подкрепя мандат на БСП не може да бъде нарушено. Въпреки това, той обеща да разговаря с колегите си за промяна на това решение, защото резултатите от следващите избори не могат да бъдат по-различни, а и БСП се е променила. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че се върви към поредните ненужни предсрочни избори, заради липсата на диалог между партиите в парламента. От своя страна Стефан Янев, председател на „Български възход“ коментира, че лидерската среща е била важна, но закъсняла.

След разговорите между отзовалите се на поканата на БСП парламентарни сили, лидерът на левицата Корнелия Нинова изтъкна, че предсрочните избори са неизбежни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19