Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: "Продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжие за конфликта в Украйна"

Президентът Румен Радев: Политиката е публична дейност и се прави от личности, които обявяват пред обществото идеите си

Снимка: прессекретариат, президентство

Президентът Румен Радев призова за дискусия, на която да се обсъди необходимостта от законодателни промени, регулиращи финансовите потоци и свързаната с това възможност за разпространяване на чуждо влияние. „Факт е, че различните държави използват различни способи. Факт е, че имаме политици, анализатори, медии, които се захранват с грантове“, посочи президентът в интервю за Дарик Радио и изтъкна, че Русия не е единствената страна, която използва способи на влияние.

По повод статията в „Ди велт“, свързана с организацията за износ на оръжие от България към Украйна, разработена по време на предишното редовното правителство, президентът подчерта, че политиката е публична дейност и се прави от личности, които обявяват пред обществото своите идеи и как ще ги постигнат. „Ако правиш нещо зад гърба на гражданите, не се ли минава в сферата на задкулисни договорки с чужди партньори?, коментира президентът и напомни, че заседанията на Европейския съвет са закрити и остава въпросът как медията е разбрала за позициите на българския премиер, изложени на това заседание. Държавният глава заяви още, че не може да приеме позицията, че войната в Украйна е война на ценности, когато най-голямата ценност са мирът и човешкият живот. „Днес не достигат оръжията, но ако в един момент започнат да не достигат хората, тогава какво ще правим?“, попита президентът и предупреди, че с доставянето на нови и нови оръжия конфликтът се разгръща и се върви към самоунищожение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54