Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олексий Арестович: Спечелването на войната зависи от западните доставки

Олексий Арестович
Снимка: Facebook

"Украйна няма да загуби войната. Но спечелването й става все по-трудно, защото Путин полага свръхусилия, за да не я загуби. Например преди малко повече от месец на територията на Украйна имаше около 210 000 руски войници, а днес те са 320 000". Това каза пред "Фейгин Live" в YouTube подалият преди дни оставка заради ракетния удар по жилищна сграда в Днипро съветник на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович. "Спечелването на войната зависи от два фактора. Пръвият са западните доставки - тяхното количество, качество и най-вече своевременност. Вторият са нашите организационни способности и дълготрайната воля въпреки умората", смята той.
Новият военен министър на Германия Борис Писториус заяви пред вестник „Билд ам зонтаг“, че планира в близкия месец да посети Украйна, предаде Ройтерс. В петък Германия и западните съюзници не постигнаха решение дали Германия да изпрати на Украйна танкове „Леопард 2“, въпреки настояването за това от украинска страна. „Водим по този въпрос много тесен диалог с нашите международни партньори, на първо място със САЩ“, посочи в интервюто Писториус.
"Доставките на въоръжение за Украйна от страна на САЩ и НАТО за нанасяне на удари по Руската Федерация ще повлекат след себе си отговор с използване на по-мощно оръжие", заплащи днес председателят на руската "Дума" Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.
На въпрос относно евентуални преговори на Запада с руския президент в интервю за БНР експертът по сигурност и управление на кризи Искрен Иванов заяви, че според него Путин ще възприеме единствено диалог с Байдън като лидерски. "Единственият човек, който може да говори с Путин като равнопоставен, това е американският президент.  Русия не възприема Европа (ЕС - б.р.) като равнопоставена страна на преговори, защото ЕС няма армия, а и защото всички руски коментари са в посока, че Европа е колония на Америка", каза Иванов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 30 градуса

В неделя ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските и източните райони временно облачността ще се увеличи. Ще духа слаб западен вятър, който вечерта ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в..

публикувано на 13.04.24 в 18:30
Министерски съвет

Служебният кабинет е готов да защити българите при ескалация в Близкия Изток

Правителство следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия Изток и е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани в района, съобщиха от външното ни министерство. Оттам допълват, че служебният..

публикувано на 13.04.24 в 17:16

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

Три ловни соколчета се излюпиха в Спасителния център на “Зелени Балкани”. Те се намират в бебешката стая, отглеждането им ще продължи седем дни, след което ще бъдат върнати на своите родители. “ Ловният сокол беше изчезнал вид в продължение на..

публикувано на 13.04.24 в 16:30