Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олексий Арестович: Спечелването на войната зависи от западните доставки

Олексий Арестович
Снимка: Facebook

"Украйна няма да загуби войната. Но спечелването й става все по-трудно, защото Путин полага свръхусилия, за да не я загуби. Например преди малко повече от месец на територията на Украйна имаше около 210 000 руски войници, а днес те са 320 000". Това каза пред "Фейгин Live" в YouTube подалият преди дни оставка заради ракетния удар по жилищна сграда в Днипро съветник на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович. "Спечелването на войната зависи от два фактора. Пръвият са западните доставки - тяхното количество, качество и най-вече своевременност. Вторият са нашите организационни способности и дълготрайната воля въпреки умората", смята той.
Новият военен министър на Германия Борис Писториус заяви пред вестник „Билд ам зонтаг“, че планира в близкия месец да посети Украйна, предаде Ройтерс. В петък Германия и западните съюзници не постигнаха решение дали Германия да изпрати на Украйна танкове „Леопард 2“, въпреки настояването за това от украинска страна. „Водим по този въпрос много тесен диалог с нашите международни партньори, на първо място със САЩ“, посочи в интервюто Писториус.
"Доставките на въоръжение за Украйна от страна на САЩ и НАТО за нанасяне на удари по Руската Федерация ще повлекат след себе си отговор с използване на по-мощно оръжие", заплащи днес председателят на руската "Дума" Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.
На въпрос относно евентуални преговори на Запада с руския президент в интервю за БНР експертът по сигурност и управление на кризи Искрен Иванов заяви, че според него Путин ще възприеме единствено диалог с Байдън като лидерски. "Единственият човек, който може да говори с Путин като равнопоставен, това е американският президент.  Русия не възприема Европа (ЕС - б.р.) като равнопоставена страна на преговори, защото ЕС няма армия, а и защото всички руски коментари са в посока, че Европа е колония на Америка", каза Иванов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43