Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Киев все още очаква от Запада тежки танкове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната на Русия в Украйна и военната помощ на Иран с дронове за Русия са част от темите, които министрите на външните работи на ЕС ще обсъждат на заседание в Брюксел. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните в ЕС да продължат преговорите за използване на конфискуваните активи на руската централна банка от 300 млрд. долара за възстановяването на Украйна, съобщава "Financiale Times".

Пред германската обществена телевизия ARD украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в момента за Украйна не е време за търгуване, а за оцеляване. Той благодари за изпратената досега помощ от Берлин, но подчерта, че Украйна има нужда от германските танкове "Леопард" и че те няма да бъдат използвани на руска територия.  

Пред френската телевизия LCI германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин няма да застане на пътя на Полша, ако Варшава реши да изпрати в Украйна притежавани от нея немски танкове "Леопард". Преди това полският премиер Матеуш Моравецки написа в Tуитър, че "няма да стоим безучастни и да гледаме как Украйна кърви до смърт".

Междувременно Мароко е предало на Украйна първите 20 танка Т-72Б, модернизирани в Чехия, предаде ТАСС.

Според анализаторите, ако Киев получи и сформира съединение от над 200-250 западни тежки танкове, Украйна ще може да поднови освобождението на окупираните от Русия територии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Турската опозиция с историческа победа на местните избори Опозицията в Турция отбеляза историческа победа на местните избори на 31 март. От 10 метрополии само 3 остават за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп..

публикувано на 05.04.24 в 11:00
Атанас Атанасов

ПП –ДБ смятат, че срещу тях е започнала политическа атака

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, обвини доскорошните си партньори в управлението (от ГЕРБ – СДС) в политическата атака към ПП –ДБ. "Свидетели сме на организирана и координирана операция за дискредитиране на коалицията ПП-ДБ чрез използване на..

публикувано на 04.04.24 в 18:30

САЩ засилват ангажимента си към черноморските държави

САЩ подготвят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. По думите му, това показва важността на региона...

публикувано на 02.04.24 в 17:10