Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Киев все още очаква от Запада тежки танкове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната на Русия в Украйна и военната помощ на Иран с дронове за Русия са част от темите, които министрите на външните работи на ЕС ще обсъждат на заседание в Брюксел. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните в ЕС да продължат преговорите за използване на конфискуваните активи на руската централна банка от 300 млрд. долара за възстановяването на Украйна, съобщава "Financiale Times".

Пред германската обществена телевизия ARD украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в момента за Украйна не е време за търгуване, а за оцеляване. Той благодари за изпратената досега помощ от Берлин, но подчерта, че Украйна има нужда от германските танкове "Леопард" и че те няма да бъдат използвани на руска територия.  

Пред френската телевизия LCI германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин няма да застане на пътя на Полша, ако Варшава реши да изпрати в Украйна притежавани от нея немски танкове "Леопард". Преди това полският премиер Матеуш Моравецки написа в Tуитър, че "няма да стоим безучастни и да гледаме как Украйна кърви до смърт".

Междувременно Мароко е предало на Украйна първите 20 танка Т-72Б, модернизирани в Чехия, предаде ТАСС.

Според анализаторите, ако Киев получи и сформира съединение от над 200-250 западни тежки танкове, Украйна ще може да поднови освобождението на окупираните от Русия територии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53