Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Нова масирана руска въздушна атака срещу Украйна

Снимка: unuan.net

Върху над ¾ от територията на Украйна е въведен червен код за въздушна опасност. Украинците са предупредени да спазват сигналите за тревога и своевременно да отиват в укритията заради руските атаки. На много места е прекъснат тока. През нощта са свалени 25 дрона изстреляни от руския бряг на Азовско море, като 15 от дроновете иранско производство са свалени над Киев. Съобщава се за три свалени ракети над Миколаев. Във въздуха е вдигната руската стратегическа авиация нанасяща удари от района на Каспийско море. Руски кораби с ракети "Калибър" в Черно море също са в готовност за нанасяне на удари, съобщи Наталия Гуменюк, говорител на Оперативно командване Юг.

В пристанището на Херсон с ракети са улучени и подпалени два турски кораба, които са блокирани там още от началото на войната, предаде REUTERS.

Русия увеличава натиска в битката за Бахмут и Угледар в Донецка област, заяви зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. Киев призна, че е изтеглил своите части от Соледар на подготвени позиции зад града. Според украинската страна Соледар, за разлика от Бахмут, не може вече да бъде отбраняван поради пълното разрушаване на града от руската артилерия, която има огнево превъзходство. Докато в Бахмут все още украинците използват подземни помещения, за да държат града.

Според анализ на Института за изследване на войната – ISW Русия провежда отвличащи атаки по цялата линия на фронта, но готви решително настъпление в Луганска област по линията Сватово-Кременная в посока към Харков.

Испания е готова да изпрати танкове "Леопард" в Украйна и да обучи украински танкисти, обяви министърът на отбраната Маргарита Роблес. Тя не уточни колко танкове ще бъдат доставени, но каза, че това ще стане след координация с останалите партньори от НАТО.

Франк Сент-Джон, изпълнителен директор на компанията производител на самолетите F-16, заяви, че Lockheed Martin е готова да предостави свои самолети на европейските страни, които в замяна изпратят своите стари съветски самолети на Украйна. Компанията не участва в преките оперативни преговори за реекспорта, но е готова да увеличи своето производство, за да гарантира сделката, казва Сент-Джон, цитиран от "Financiale Times". Според изданието Белият дом е отклонил искането на Киев за F-16, защото се опасява, че те може да бъдат използвани за удари по руска територия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30