Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложение в София отваря нови врати към висшето образование на България и Испания

Снимка: Отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България

Отдел "Образование" към Посолството на Испания в България започва 2023-та с поглед към висшето образование, като отправя покана към всички ученици, които искат да продължат обучението си като студенти във висши учебни заведения в Испания, да посетят изложението "Образование в Испания" във Военния клуб в София. Отворените врати на изложението ще се състоят на 28 януари, а ден преди това, на 27 януари, представители на български и испански университети ще обсъдят възможностите за сътрудничество и бъдещи връзки

Събитието се организира със съдействието на Испанската служба за интернационализация на образованието (SEPIE) и подкрепата на българското Министерство на образованието и науката и Столична община.

Анхел Сантамария Барнола, съветник по въпросите на образованието към Посолството на Испания, вече няколко години работи активно с българските училища и подпомага с различни инициативи изучаването на испанския език в България.

Анхел Сантамария

“В България имаме 16 двуезични училища, в които се преподава испански и където преподават 18 учители, избрани в Испания, за да работят тук – обяснява Анхел Сантамария в интервю за Радио България. – Пристигайки в България ми направи впечатление, че, след като завършат училище, много от тези деца не избираха да учат в Испания. Причината не беше в по-добрите възможности в другите държави, а защото българските кандидат-студенти не познаваха добре испанските университети. В двете години на пандемията с големи усилия направихме няколко виртуални срещи, за да представим испанските висши училища и така стигнахме до изложението "Образование в Испания" в българската столица. То беше необходимо и същевременно имаше интерес от страна на училищата и на семействата на децата.“

11 испански университета са проявили желание да се представят у нас. "Мисля, че това е една добра цифра, която ни позволява да мислим и за бъдещи срещи", казва Анхел Сантамария.

В София програмите си ще представят университети, които предлагат различни нива на обучение и множество специалности. Най-специализираният от тях е Каталунският политехнически университет в Барселона. Но ще пристигнат представители на университети от цяла Испания – престижния Държавен университет в Алкала де Енарес, Университета в Лас Палмас де Гран Канария, Университета „Хайме I” в Кастельон, Университета „Антонио де Небриха“ в Мадрид, ESE Висше бизнес училище, Университет Навара и др.

Към какви специалности се ориентират българските ученици, желаещи да учат в испански университети?

"През последните години се постарахме да установим контакти с испански университети, които предлагат стипендии, – казва г-н Сантамария. – Има няколко университета, които вече предлагат стипендии на учениците от езиковите училища. Все още нямаме установена пътека, за да определим какви са предпочитанията им. Някои избраха хуманитарни науки, филологии, други предпочетоха точните науки и специалности от сферата на търговията, но все още няма ясна тенденция."

В България има дългогодишен интерес към изучаването на испански език и съм страната като цяло. Попитахме г-н Сантамария, могат ли обаче българските университети да привлекат испански студенти?

"Мисля, че в момента има доста испански студенти, които са тук по Програма "Еразъм". Испания е страната, която приема най-много студенти по Програмата в Европа, но аз лично съм виждал по улиците на София групи испански младежи, които са студенти. Когато съм говорил с тях, всички казват, че са в България по "Еразъм". Смятам, че ако след срещите от затворената сесия на изложението, на 27 януари, която е само за университетите от двете страни, се установят общи проекти или идеи за такива проекти, това ще помогне също и на испанските ученици да се запознаят с българските университети. Мога да кажа, че освен студентите по "Еразъм", има испанци, които учат медицина в България.“

В края на разговора г-н Сантамария припомни, че можем да очакваме новото издание на Националния фестивал за ученически театър на испански, който тази година ще се проведе във Варна през февруари, както и Международния фестивал за ученически театър на испански, с участието на Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Румъния, през април.

Снимки: Отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България, unwe.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05