Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приказният свят на Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500“

Снимка: Facebook /Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март жители и гости на столицата имат възможност да разгледат експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров“. Неин домакин е Националната галерия "Квадрат 500“, а в изложбата са включени десет илюстрации от именития художник, който ни напусна на 99-годишна възраст в началото на 2023-та.

По думите на д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, любопитството на Любен Зидаров към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено продължение на текста в книгите. Таня Станева посочва още, че почти за всяко преиздаване на книга с неговите илюстрации, художникът доразвива и прави по-живи своите рисунки.

Още от ученик, Зидаров рисува илюстрации и комикси за различни детски издания. В периода 1967 – 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“, а сред най-известните му илюстрации са тези към "Приказки на Шехеразада“, "Островът на съкровищата“, "Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен“ и "Том Сойер“ от Марк Твен.

За приноса му към българското изобразително изкуство, Любен Зидаров е удостоен с редица награди, сред които тази на Съюза на българските художници за илюстрация /1976/, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен от 1963, отличието "Златен век“ на Министерството на културата през 2016 и други.

БНР подкасти:

Още от категорията

Документален филм за българските кукери впечатли The New Yorker

Авторитетният американски седмичник The New Yorker публикува на своята интернет страница, в категорията „The New Yorker Documentary“, късометражния документален филм на Килиан Ласаблиер „Кукери“ , информира генералното ни консулство в Ню Йорк...

публикувано на 04.05.23 в 23:11

Чавдар Гюзелев със своя изложба в Българския културен институт в Лондон

Изложбата Grasping Shadows на художника Чавдар Гюзелев ще бъде открита тази вечер в Българския културен институт в Лондон със съдействието на галерия “Ракурси”. На събитието ще присъства и служебният министър на културата Найден Тодоров. Художникът,..

публикувано на 04.05.23 в 16:58

Панагюрското съкровище заблестя в новооткрита изложба в Лондон

В Британския музей беше открита изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция”. Панагюрското съкровище от България заема централно място сред показаните артефакти. Вицепрезидентът на България Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров..

публикувано на 04.05.23 в 08:47