Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приказният свят на Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500“

Снимка: Facebook /Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март жители и гости на столицата имат възможност да разгледат експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров“. Неин домакин е Националната галерия "Квадрат 500“, а в изложбата са включени десет илюстрации от именития художник, който ни напусна на 99-годишна възраст в началото на 2023-та.

По думите на д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, любопитството на Любен Зидаров към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено продължение на текста в книгите. Таня Станева посочва още, че почти за всяко преиздаване на книга с неговите илюстрации, художникът доразвива и прави по-живи своите рисунки.

Още от ученик, Зидаров рисува илюстрации и комикси за различни детски издания. В периода 1967 – 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“, а сред най-известните му илюстрации са тези към "Приказки на Шехеразада“, "Островът на съкровищата“, "Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен“ и "Том Сойер“ от Марк Твен.

За приноса му към българското изобразително изкуство, Любен Зидаров е удостоен с редица награди, сред които тази на Съюза на българските художници за илюстрация /1976/, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен от 1963, отличието "Златен век“ на Министерството на културата през 2016 и други.

БНР подкасти:

Още от категорията

Уличното изкуство със свой тридневен празник в столицата

Столичният площ “Славейков” от днес до неделя става сцена на първия фестивал на уличната градска култура Street Music Fest. Според организаторите от Mish Mash Fest това ще бъде цветен и весел форум с много музика, фотография, циркови, танцови и театрални..

публикувано на 19.05.23 в 06:55

Иконописецът Диан Костов подреди мащабни платна във виенска катедрала

Българският художник и иконописец Диан Костов преобрази вътрешното пространство на втората по големина виенска катедрала Вотивкирхе (Оброчна църква). В изложбата инсталация “Кръстопът. Цената на избора” той показва платна, достигащи мащаби от 11 на 7 м...

публикувано на 18.05.23 в 16:44

Модерното изкуство на Черна гора се представя в София

Сборна изложба „Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” гостува в България за първи пъ т. Инициативата е на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на..

обновено на 16.05.23 в 23:17