Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приказният свят на Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500“

Снимка: Facebook /Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март жители и гости на столицата имат възможност да разгледат експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров“. Неин домакин е Националната галерия "Квадрат 500“, а в изложбата са включени десет илюстрации от именития художник, който ни напусна на 99-годишна възраст в началото на 2023-та.

По думите на д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, любопитството на Любен Зидаров към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено продължение на текста в книгите. Таня Станева посочва още, че почти за всяко преиздаване на книга с неговите илюстрации, художникът доразвива и прави по-живи своите рисунки.

Още от ученик, Зидаров рисува илюстрации и комикси за различни детски издания. В периода 1967 – 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“, а сред най-известните му илюстрации са тези към "Приказки на Шехеразада“, "Островът на съкровищата“, "Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен“ и "Том Сойер“ от Марк Твен.

За приноса му към българското изобразително изкуство, Любен Зидаров е удостоен с редица награди, сред които тази на Съюза на българските художници за илюстрация /1976/, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен от 1963, отличието "Златен век“ на Министерството на културата през 2016 и други.

БНР подкасти:

Още от категорията

Българско заглавие е отличено на филмов фестивал в Анталия

Научнопопулярният филм, продуциран от БНТ – „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“, е спечелил наградата в категория „Телевизионни програми“ на Международния фестивал за туристически филми в турския курорт Анталия, съобщи БТА ...

публикувано на 14.05.23 в 11:13
Снимка: Facebook/ Nikolay N. Tonkoff

Николай Тонков представя във Виена свои творби, създадени на iPAD

Цифрови принтове, създадени на iPAD под наслов „Цветни полета“ привличат вниманието на виенчани тези дни. Автор на необичайните творби е художникът Николай Тонков. Неговите висококачествени дигитални принтове, включени в изложбата, са в лимитиран..

публикувано на 14.05.23 в 10:05

Нощта на музеите в София очаква своите посетители

Изложби, концерти, работилници, филми, организирани турове с гид – повече от 50 музея и галерии ще предложат богата програма в рамките на „Европейска нощ на музеите“ в София. През целия ден на 13 май, столичани ще могат да посетят десетки..

публикувано на 13.05.23 в 06:15