Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приказният свят на Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500“

Снимка: Facebook /Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март жители и гости на столицата имат възможност да разгледат експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров“. Неин домакин е Националната галерия "Квадрат 500“, а в изложбата са включени десет илюстрации от именития художник, който ни напусна на 99-годишна възраст в началото на 2023-та.

По думите на д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, любопитството на Любен Зидаров към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено продължение на текста в книгите. Таня Станева посочва още, че почти за всяко преиздаване на книга с неговите илюстрации, художникът доразвива и прави по-живи своите рисунки.

Още от ученик, Зидаров рисува илюстрации и комикси за различни детски издания. В периода 1967 – 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“, а сред най-известните му илюстрации са тези към "Приказки на Шехеразада“, "Островът на съкровищата“, "Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен“ и "Том Сойер“ от Марк Твен.

За приноса му към българското изобразително изкуство, Любен Зидаров е удостоен с редица награди, сред които тази на Съюза на българските художници за илюстрация /1976/, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен от 1963, отличието "Златен век“ на Министерството на културата през 2016 и други.

БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: Facebook/FondaciataTheFondation

Рок музикантите от „Фондацията“ ще бъдат отличени с годишната награда на „Аполония“

От 28 август до 5 септември за 39-та година в Созопол се провеждат Празниците на изкуствата "Аполония". В изпълнения със събития форум на брега на морето по традиция ще бъде връчена и ежегодната награда "Аполон Токсофорос" – този път тя е за..

публикувано на 04.09.23 в 09:35

Концерт по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Осемдесетгодишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязана тази вечер с концерт на Софийската филхармония в зала “България”. На българския оркестър ще партнират израелският “Ашира хор”, “Капела Анима” и “Замир хор” от германския град..

публикувано на 03.09.23 в 06:00

Български и сръбски деца учиха за България чрез изкуство

Деца от български и сръбски произход от Враня, Владичин Хан, Сурдулица, Босилеград, Лесковац, Пирот и Цариброд участваха в работилници по проекта „Културна дипломация и младите хора – мост на развитието на българо-сръбските отношения“, съобщи..

публикувано на 02.09.23 в 10:03