Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешната паметна дата - 27 януари, световната общност отдава почит на жертвите на Холокоста. 

Именно на този ден, през 1945 г., когато съветската армия освобождава малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц (Освиенцим-Биркенау, в Полша), зверствата на нацистите в лагерите на смъртта стават обществено достояние, а освободеният лагер Аушвиц се превръща в символ на нацисткия геноцид. 60 години по-късно, през 2005 г. датата е обявена от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста. Тогава Генералният секретар на организацията определи деня като: „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста - тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение". 

Днес този ден вече се отбелязва от все повече страни, отдавайки дължимото в памет на жертвите на Холокоста и освобождаването на най-зловещия нацистки лагер на смъртта в Освиенцим. Тази година обаче, наследниците на освободителите не са поканени на отбелязването на 78-годишнината от освобождаването на евреите в полския град. Пред АФП говорителят на музея в Аушвиц Пьотр Савицки отбеляза, че на възпоменанието не са поканени представители на Русия, заради нейната агресия над независима Украйна.

В София паметта на жертвите е почетена с филмова седмица от 26 до 31 януари в кино Одеон, която припомня в специални тематични прожекции мрачните събития от времето на нацизма. Целта на инициативата на Организацията на евреите в България „Шалом“ съвместно с Международния филмов фестивал Master of Art и подкрепата на Столична община е да представи пред широката публика съдбата на различни евреи през Втората световна война. Безплатните прожекции представят различни гледни точки и лични истории от недалечното тъмно минало на Европа. 

Датата ще бъде отбелязана и от представителите на Българския антифашистки съюз в София, които ще почетат жертвите и ще поднесат цветя и венци пред паметника на Съветската армия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05