Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Национална стачка в Кипър за индексиране на заплатите според инфлацията

В четвъртък, 26 януари, в Кипър хиляди работещи  от обществения и частния сектор, включително държавни служители и журналисти спряха ефективно работа за три часа и излязоха на протестни шествия по улиците във всички градове, за да се включат в обявената от синдикатите обща стачка. Тя обхвана градския транспорт, училища, болници, пощи, пристанища, обществени услуги. Исканията на стачкуващите са за повишаване на заплатите и възстановяване на покупателната им способност чрез индексиране с темпа на годишната инфлация, предаде от Кипър кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Синдикатите обявиха, че това е само началото на борбата за индексирането на заплатите и тя ще продължи "с каквито средства и както е необходимо". Според тях не е изключена по-нататъшна ескалация на мерките.

Изгарянето на Корана отложи преговорите между Турция и Швеция за НАТО

Турция отложи преговорите с Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО, които трябваше да се проведат през февруари, за по-късна дата, съобщи Турското радио и телевизия TRT. Решението дойде след като на 21 януари лидерът на шведската крайнодясна партия "Твърд курс" Расмус Палудан публично изгори свещената за мюсюлманите книга - Корана, пред сградата на посолството на Турция в Стокхолм. Анкара веднага реагира остро като отмени предстоящата визита на министъра на отбраната на Швеция Пал Йонсън в Турция, а посланикът на Швеция беше извикан за разговор в турското външно министерство. На 24 януари пред  посолството на Турция в Стокхолм турски НПО в Швеция проведоха „Акция на почит към Корана“, а участниците получиха екземпляри на Корана на шведски език. Случаят със свещената книга идва след друг скандал, когато на протест в Стокхолм в средата на януари чучело на президента Реджеп Ердоган беше обесено с главата надолу пред сградата на кметството. Всичко това се случва в момент, когато Швеция и Финландия очакват от Турция да ратифицира влизането им в НАТО.

Хърватският премиер призова за връщане на цените до нивата отпреди еврото

Хърватският премиер Андрей Пленкович за пореден път разкритикува вдигането на цените след въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия. Той призова тези, които са вдигнали цените не заради увеличени разходи за суровини, да не вредят на потребителите, предаде агенция "Хина". Пленкович подчерта, че миналата година е била много трудна за страната, но чрез въведените мерки за икономиката и домакинствата на стойност 3,6 милиарда евро правителството е помогнало за удържане на инфлацията на равнище 10,8%. Той заплаши, че субсидиите за предприятията, които са увеличили цените неоправдано, могат да бъдат оттеглени, а така също срещу тях да бъдат предприети и други мерки.

Политическата криза изправя пред риск влизането на Черна гора в ЕС

Продължителната политическа криза в Черна гора излага на риск присъединяването на страната към ЕС. Преговорите могат да бъдат замразени, ако до края на януари не бъде разрешен спорът за назначаването на съдии в Конституционния съд. Последно това предупреждение дойде от словенския външен министър Таня Файон, която каза, че предстоящите през март избори в Черна гора няма как да се проведат без функциониращ Конституционен съд. "Преди идването на власт на премиера Дритан Абазович Черна гора беше лидер в преговорния процес с ЕС в региона. Сега, по-малко от година от неговото управление, ние сме заплашени от спиране на преговорите. Имаме власт, която е под прякото негативно влияние на Белград, а и директно под влиянието на Москва. Правителството не проведе нужните реформи, нито подготви институциите и екипи за преговори. Процесът е напълно блокиран", коментира в интервю за БНТ Момчило Радулович, председател на Европейското движение на Черна гора.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16