Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Национална стачка в Кипър за индексиране на заплатите според инфлацията

В четвъртък, 26 януари, в Кипър хиляди работещи  от обществения и частния сектор, включително държавни служители и журналисти спряха ефективно работа за три часа и излязоха на протестни шествия по улиците във всички градове, за да се включат в обявената от синдикатите обща стачка. Тя обхвана градския транспорт, училища, болници, пощи, пристанища, обществени услуги. Исканията на стачкуващите са за повишаване на заплатите и възстановяване на покупателната им способност чрез индексиране с темпа на годишната инфлация, предаде от Кипър кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Синдикатите обявиха, че това е само началото на борбата за индексирането на заплатите и тя ще продължи "с каквито средства и както е необходимо". Според тях не е изключена по-нататъшна ескалация на мерките.

Изгарянето на Корана отложи преговорите между Турция и Швеция за НАТО

Турция отложи преговорите с Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО, които трябваше да се проведат през февруари, за по-късна дата, съобщи Турското радио и телевизия TRT. Решението дойде след като на 21 януари лидерът на шведската крайнодясна партия "Твърд курс" Расмус Палудан публично изгори свещената за мюсюлманите книга - Корана, пред сградата на посолството на Турция в Стокхолм. Анкара веднага реагира остро като отмени предстоящата визита на министъра на отбраната на Швеция Пал Йонсън в Турция, а посланикът на Швеция беше извикан за разговор в турското външно министерство. На 24 януари пред  посолството на Турция в Стокхолм турски НПО в Швеция проведоха „Акция на почит към Корана“, а участниците получиха екземпляри на Корана на шведски език. Случаят със свещената книга идва след друг скандал, когато на протест в Стокхолм в средата на януари чучело на президента Реджеп Ердоган беше обесено с главата надолу пред сградата на кметството. Всичко това се случва в момент, когато Швеция и Финландия очакват от Турция да ратифицира влизането им в НАТО.

Хърватският премиер призова за връщане на цените до нивата отпреди еврото

Хърватският премиер Андрей Пленкович за пореден път разкритикува вдигането на цените след въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия. Той призова тези, които са вдигнали цените не заради увеличени разходи за суровини, да не вредят на потребителите, предаде агенция "Хина". Пленкович подчерта, че миналата година е била много трудна за страната, но чрез въведените мерки за икономиката и домакинствата на стойност 3,6 милиарда евро правителството е помогнало за удържане на инфлацията на равнище 10,8%. Той заплаши, че субсидиите за предприятията, които са увеличили цените неоправдано, могат да бъдат оттеглени, а така също срещу тях да бъдат предприети и други мерки.

Политическата криза изправя пред риск влизането на Черна гора в ЕС

Продължителната политическа криза в Черна гора излага на риск присъединяването на страната към ЕС. Преговорите могат да бъдат замразени, ако до края на януари не бъде разрешен спорът за назначаването на съдии в Конституционния съд. Последно това предупреждение дойде от словенския външен министър Таня Файон, която каза, че предстоящите през март избори в Черна гора няма как да се проведат без функциониращ Конституционен съд. "Преди идването на власт на премиера Дритан Абазович Черна гора беше лидер в преговорния процес с ЕС в региона. Сега, по-малко от година от неговото управление, ние сме заплашени от спиране на преговорите. Имаме власт, която е под прякото негативно влияние на Белград, а и директно под влиянието на Москва. Правителството не проведе нужните реформи, нито подготви институциите и екипи за преговори. Процесът е напълно блокиран", коментира в интервю за БНТ Момчило Радулович, председател на Европейското движение на Черна гора.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31

Мария Габриел предложи състав на новото правителство

След изнервени преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до последната секунда предложената за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия проучвателен мандат изпълнен – с предложени имена на министри...

публикувано на 19.03.24 в 17:20

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на..

публикувано на 19.03.24 в 15:45