Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Европа подготвя международния трибунал за престъпленията на Русия срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз разполага с информация за 65 хил. инциденти в Украйна, които могат да се окажат военни престъпления, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Стокхолм, който обсъди създаването на международен трибунал за престъпленията на Русия във войната с Украйна.

Разполагаме с най-големия брой документирани военни престъпления от когато и да било, включително за престъплението “агресия”. Както Международният военен трибунал в Нюрнберг се произнесе през 1946 г., агресивната война е най-голямото международно престъпление“, подчерта еврокомисарят. Той припомни, че Украйна заедно с няколко страни членки и с подкрепата на агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие ЕВРОЮСТ е създала съвместни разследващи екипи още в началото на войната. Рейндерс допусна, че трибуналът може да бъде в хибриден формат – установен в Украйна и с международно представителство.

Съединените щати ще изпратят на Украйна модифицирана версия на танковете “Ейбрамс”, в която обаче липсва секретната уранова броня, вероятно поради опасения, че може да попадне в руски ръце, написа вестник „Дейли телеграф“. Американската администрация планира това да бъдат 31 бойни машини в по-модерната им конфигурация, но без бронираната защита, правещи ги толкова смъртоносни.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в интервю за канадски тв канал, че страната му ще изпрати на Украйна още 60 танка в допълнение към 14-те германски “Леопард 2”. Преди половин година Варшава предостави 250 танка на източната си съседка и настоя Германия да направи същото със своите “Леопард 2” – искане, което Берлин обяви преди дни, че ще изпълни. “Общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави”, каза украинският посланик във Франция Вадим Омелченко, цитиран от Ройтерс.

Украинските сили продължават сраженията с руските войски, които се опитват да пробият фронтовите линии преди Киев да получи обещаните танкове от западните си съюзници. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че се водят тежки боеве за Угледар – на югозапад от регионалната столица на Донецк, както и за Бахмут – на североизток, който до голяма степен вече е унищожен. “Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях”, добави той. През изминалото денонощие най-малко 10 души са загинали при обстрел на руската артилерия по селища в Херсонска, Донецка и Харковска област, според местните власти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11

За проектосъстава на служебния кабинет и логиката в политическата ситуация у нас

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи преди дни състав на служебно правителство, което да управлява страната в следващите месеци до изборите "2 в 1" – за национален и европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни...

публикувано на 08.04.24 в 11:25
Мария Габриел

Мария Габриел представя външнополитическата стратегия на България

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел ще представи днес в Министерството на външните работи проект на външнополитическа стратегия на България. Документът е изготвен след широко експертно и обществено обсъждане. Стратегията има..

публикувано на 08.04.24 в 05:10