Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна преговаря за ракети, с които да удари руските складове в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вървят ускорени преговори между Киев и неговите съюзници по искането на Украйна за ракети с по-голям обсег. Страната твърди, че те ще ѝ помогнат да попречи на Русия да разрушава украинските градове, казва президентският съветник Михайло Подоляк, предава БТА. Президентът Володимир Зеленски също подчерта в среднощното си обръщение, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 км.

Зеленски задейства санкции срещу 185 компании и лица, които подкрепят войната на Русия срещу Украйна. Иззетите активи на "компаниите и бизнесмените, които извършват железопътен превоз на персонал и военно оборудване в ползва на държавата агресор", ще бъдат използвани в националните отбранителни усилия, каза Зеленски.

Той поиска също Русия да бъде изключена от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и каза, че е писал до президентите на водещите международни спортни федерации да се ангажират с това в момент, когато Международният олимпийски комитет обмисля да върне достъпа на руските атлети до световния спорт.

Така наречените руски военни кореспонденти – блогъри, които следят войната, с тревога предават информацията подкрепена с множество видеа и реакции в интернет, че дронове, за които Иран твърди, че са израелски са ударили военни заводи в Техеран, Исфахан, Хой, Салим, Хамадан, Джаванруд и Рашт. Подчертава се, че именно в тези заводи се произвеждат и изнасяните от Техаран безпилотни дронове и ракети, които Русия използва срещу Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37
Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24