Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български домашен робот помага за рехабилитация след тежки травми

Снимки: karollknowledge.bg, re4life.eu

Българин създаде домашен робот, който ще помага на пациенти след инсулт или злополуки. Изобретението е дело на инж. Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН. Докторантът е основател и на стартъп компания с предмет на дейност създаване и генериране на високотехнологични кибер-физични решения и продукти, подобряващи качеството на живота на хората. Наскоро заради авангардното си изобретение, младият учен спечели наградата "Предприемач в науката" на фондация "Карол Знание".


Детската мечта на Петко Стоев е да бъде инженер по роботика, като създава продукти, които решават различни по естество проблеми. А идеята да разработи роботизирана ръка идва, след като негов близък приятел преживява тежък инцидент и има нужда от възстановителни процедури.

Роботът представлява екзоскелет – устройство, което се поставя на пациента и му помага да се възстанови на база раздвижвания и рехабилитационни процедури. Роботизираната ръка извършва пълния набор от естествени за ръцете движения, като дава възможност за осъществяване на рехабилитация от дистанция. Какви са предимствата на новата българска кибер-разработка, научаваме от самия Петко Стоев в разговор с Александър Райчев от програма „Христо Ботев“ на БНР:

"Най-важната иновация е, че посредством този робот, пациентите и хората, които имат нужда от рехабилитация, било то след инсулт или след тежки злополуки със счупване на крайниците, ще могат да се възстановяват пълноценно в домашни условия или в условия, които са комфортни на тях, във време, което за тях е удобно, – казва Стоев. – Това е рехабилитация на всяко място по всяко време. Когато отдадат този робот на пациента за домашно ползване, лекарите ще могат автономно, посредством компютър,  да задават параметрите на управляващите програми и чрез тази дистанционна връзка, пациентите да се рехабилитират у дома."

Българското изобретение ще облекчи и процеса, свързан с постоянното наблюдение на пациента от медицинското лице. Системата ще записва данни от проведените процедури и ще изпраща отчети за напредъка на всеки пациент. И още едно предимство – един лекар ще може дистанционно да управлява едновременно пет-шест робота, вместо мануално да оперира върху един пациент, и ще може да ги следи в реално време.

"Така за единица време, вместо да третира и възстановява един пациент, лекарското лице ще може да възстановява множество пациенти. Нашият робот дава решение на въпроси като ограниченост на капацитета на болничните клиники, премахва проблема с графиците и с възможностите  на кабинета" – казва инж. Петко Стоев.

Кибер разработката е била съпътствана от анкета сред медицински експерти в страната, като над 90% от тях са дали позитивен отзив, че това ще улесни работата им и ще намали риска от поява на професионални заболявания сред рехабилитаторите, каза Стоев. Младият изобретател допълва, че в момента тече процес на патентоване и сертифициране на разработката. Роботът вече се внедрява за клинично тестване и е преминал през валидация в лаборатория.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова /по интервю на Александър Райчев от програма „Христо Ботев“ на БНР/

Снимки: karollknowledge.bg, re4life.eu


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30