Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Георги Събев настоява за мерки в подкрепа на земеделието

Снимка: mzh.government.bg

По време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, заместник-министърът на земеделието Георги Събев настоя за временни извънредни мерки в подкрепа на земеделските стопани, засегнати от пазарните смущения. 

Събев изтъкна, че животновъдният сектор е силно засегнат, заради високите разходи се наблюдават затруднения и намаляващо производство в сектора на млякото и млечните продукти. Той подчерта, че при липсата на подходяща подкрепа и продължаваща непредвидимост на пазара стопаните могат да бъдат принудени да ликвидират стадата си. В тази връзка, трябва да се вземе под особено внимание гарантирането на продоволствената сигурност на населението и реалната възможност за допълнително оскъпяване на произвежданата продукция съгласно Директивата за емисиите в промишлеността. 


На заседанието бе засегната и темата за етикетирането на смеси от мед и преразглеждане на Директива 2001/110/ЕО на Съвета относно меда. Георги Събев обясни, че ясното обозначаване на държавите на произход ще бъде гаранция за качество и безопасност на пчелния продукт. По отношение на въпросите, свързани с биоинономиката, зам.-министър Събев посочи, че България продължава активно да насърчава биопроизводството, оползотворяването на остатъците от първичното селскостопанско производство, преработвателната промишленост, както и използването на енергията от ВЕИ.

Снимки: mzh.government.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57