Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Георги Събев настоява за мерки в подкрепа на земеделието

Снимка: mzh.government.bg

По време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, заместник-министърът на земеделието Георги Събев настоя за временни извънредни мерки в подкрепа на земеделските стопани, засегнати от пазарните смущения. 

Събев изтъкна, че животновъдният сектор е силно засегнат, заради високите разходи се наблюдават затруднения и намаляващо производство в сектора на млякото и млечните продукти. Той подчерта, че при липсата на подходяща подкрепа и продължаваща непредвидимост на пазара стопаните могат да бъдат принудени да ликвидират стадата си. В тази връзка, трябва да се вземе под особено внимание гарантирането на продоволствената сигурност на населението и реалната възможност за допълнително оскъпяване на произвежданата продукция съгласно Директивата за емисиите в промишлеността. 


На заседанието бе засегната и темата за етикетирането на смеси от мед и преразглеждане на Директива 2001/110/ЕО на Съвета относно меда. Георги Събев обясни, че ясното обозначаване на държавите на произход ще бъде гаранция за качество и безопасност на пчелния продукт. По отношение на въпросите, свързани с биоинономиката, зам.-министър Събев посочи, че България продължава активно да насърчава биопроизводството, оползотворяването на остатъците от първичното селскостопанско производство, преработвателната промишленост, както и използването на енергията от ВЕИ.

Снимки: mzh.government.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на компанията DEV.BG, осъществяваща връзка между работодатели и търсещи работа в IT сферата в България. Изготвена от нея класация на 100-те най-големи IT компании,..

публикувано на 16.03.24 в 16:47
Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08