Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Снимка: БГНЕС

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, общественици – жертви на Народния съд.

В Ловеч в навечерието на Деня на почит към жертвите на комунизма беше представен нов филм за концлагера "Слънчев бряг", намирал се край града (лагерът за политически затворници край Ловеч е наречен "Трудовата група", но става известен като лагера "Слънчев бряг").

"Това е най-зловещата история в живота ми – сподели режисьорът на филма "Слънчев бряг – експрес към ада" Степан Поляков. – Всички по някакъв начин са жертви на една жестока машина – от една страна са жертвите, от другата са техните мъчители. Съдбите им така се преплитат, че накрая се разбира, че няма справедливост на този свят. Дори тези, които се измъкват живи от лагера, после имат трагична съдба".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Карoл поп де Сатмари, 1870  г.

Освобождението на България през обектива на Сатмари

Основателят на румънската фотография, художникът Карoл поп де Сатмари е съвременник на Българското възраждане. Имал е възможността да заснеме и остави като документални образи знаменити личности и събития от българската борба за независимост. За..

публикувано на 03.03.24 в 02:25

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45