Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Снимка: БГНЕС

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, общественици – жертви на Народния съд.

В Ловеч в навечерието на Деня на почит към жертвите на комунизма беше представен нов филм за концлагера "Слънчев бряг", намирал се край града (лагерът за политически затворници край Ловеч е наречен "Трудовата група", но става известен като лагера "Слънчев бряг").

"Това е най-зловещата история в живота ми – сподели режисьорът на филма "Слънчев бряг – експрес към ада" Степан Поляков. – Всички по някакъв начин са жертви на една жестока машина – от една страна са жертвите, от другата са техните мъчители. Съдбите им така се преплитат, че накрая се разбира, че няма справедливост на този свят. Дори тези, които се измъкват живи от лагера, после имат трагична съдба".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Бежанци" – история за прогонените и спасените в България

Бягство от родния дом и родната земя и дългия път през чуждото и непознатото – съдбата на всички бежанци е сходна през годините, а причините са все едни и същи. Хората биват прогонени заради война или  религиозни убеждения, заради националност и нови..

публикувано на 12.03.24 в 15:50

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си..

публикувано на 12.03.24 в 14:55
Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00