Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украина

Байдън ще обсъди със Зеленски какво ново въоръжение да изпрати на Украйна

Снимка: БГНЕС

Джо Байдън заяви, че ще обсъди с Володимир Зеленски последните искания на Украйна за предоставяне на модерни оръжия, с които да отблъсне руските атаки. Попитан от репортери дали подкрепя изпращането на изтребители F-16 в нападнатата страна, американският президент отговори отрицателно. След като Русия не показва признаци на забавяне в опустошаването на Украйна, Зеленски отправя призиви за все по-мощни и съвременни оръжия. В случая става въпрос за изтребители и ракети с далечен обсег, които биха могли да поразяват руски цели далеч зад фронтовата линия. Междувременно стана ясно, че Съединените щати подготвят нова военна помощ за над 2 млрд. долара, която се очаква да включва не само поисканите ракети, но и помощно оборудване за системите за противовъздушна отбрана Patriot и противотанкови оръжия Javelin.

Андрий Ермак

Ръководителят на украинския президентски кабинет Андрий Ермак призова Европейския съюз да достави на страната му всякакъв вид оръжия. Той подчерта, че отлагането на въоръжаването, както и на десетия пакет санкции срещу Русия носи рискове. “Руснаците се опитват за възродят империята си. Украйна просто е крайъгълният камък за доминацията на континента”, заяви Ермак, добавяйки, че подкрепата за Украйна е подкрепа за сигурността на Европа.

Владимир Путин въведе безсрочен режим на повишена терористична заплаха в граничещите с Украйна райони на Русия, предаде кореспондентът на БНР в Москва. Режимът влезе в сила за първи път през пролетта на м.г. и досега се подновяваше на всеки 15 дни. Президентският указ предвижда засилени проверки на автомобилите, които се придвижват между посочените в документа райони. Друго разпореждане на Путин задължи външното и военното министерство да сключат споразумение с Беларус за създаването на съвместни учебно-бойни центрове за подготовка на военни.

Володимир Зеленски

На срещата на върха в петък, посветена на присъединяването на Украйна към Европейския съюз, страните членки ще отбележат напредъка на страната, но няма да обещаят ускорено присъединяване, съобщи Euraktiv. Във вечерното си обръщение Володимир Зеленски изрази позиция за по-бързо придвижване на плановете за еврочленство на Украйна, която “работи по реформите, независимо от пълномащабната война”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подновени са преговорите за съставяне на правителство

Водят се разговори, между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), каза пред БНТ кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел. Тя отказа да даде повече информация и подчерта, че докато всичко не е договорено, нищо не е..

публикувано на 23.03.24 в 09:27
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35