Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровищница във Виена притежава може би единствената оцеляла корона на български царе

Снимка: Магдалена Гигова

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени намират аргументи, че тя е принадлежала на българските владетели от Второто царство. 

Според изследователи, короната е изработена в Персия, тежи 1.88 кг и е висока 23,5 см. Обсипана е със скъпоценни камъни, доста примитивно шлифовани. Увенчана е с връх от зелен камък (вероятно не особено добре обработен смарагд). Перлите са подредени в радиални линии. Основата на короната също е от два реда бисери. 

Отпред е инкрустиран трудноразличим кръст и според наблюденията на един унгарец, заселил се в София, короната на българския цар Иван Шишман не е изчезнала безследно. Аргументите му се подкрепят и от историци, тъй като по времето на 150-годишното частично турско робство на Унгария Ищван Бочкай владеел Княжество Трансилвания (Източна Унгария). 

През 1605 г.  той е възнаграден от турския султан Ахмед I с короната на цар Иван Шишман, последния владетел на второто българско царство. Тя е известна като "Бочкай корона". Всъщност, Трансилвания е бивша българска територия до основаването на унгарската държава. Предполага се, че короната на Иван Шишман е същата, която цар Калоян получава през 1204 година от римския папа. Фреска от 14-и век от манастира в село Лесново пък показва цар Стефан Душан с почти същата корона.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13