Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровищница във Виена притежава може би единствената оцеляла корона на български царе

Снимка: Магдалена Гигова

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени намират аргументи, че тя е принадлежала на българските владетели от Второто царство. 

Според изследователи, короната е изработена в Персия, тежи 1.88 кг и е висока 23,5 см. Обсипана е със скъпоценни камъни, доста примитивно шлифовани. Увенчана е с връх от зелен камък (вероятно не особено добре обработен смарагд). Перлите са подредени в радиални линии. Основата на короната също е от два реда бисери. 

Отпред е инкрустиран трудноразличим кръст и според наблюденията на един унгарец, заселил се в София, короната на българския цар Иван Шишман не е изчезнала безследно. Аргументите му се подкрепят и от историци, тъй като по времето на 150-годишното частично турско робство на Унгария Ищван Бочкай владеел Княжество Трансилвания (Източна Унгария). 

През 1605 г.  той е възнаграден от турския султан Ахмед I с короната на цар Иван Шишман, последния владетел на второто българско царство. Тя е известна като "Бочкай корона". Всъщност, Трансилвания е бивша българска територия до основаването на унгарската държава. Предполага се, че короната на Иван Шишман е същата, която цар Калоян получава през 1204 година от римския папа. Фреска от 14-и век от манастира в село Лесново пък показва цар Стефан Душан с почти същата корона.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10