Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съкровищница във Виена притежава може би единствената оцеляла корона на български царе

Снимка: Магдалена Гигова

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени намират аргументи, че тя е принадлежала на българските владетели от Второто царство. 

Според изследователи, короната е изработена в Персия, тежи 1.88 кг и е висока 23,5 см. Обсипана е със скъпоценни камъни, доста примитивно шлифовани. Увенчана е с връх от зелен камък (вероятно не особено добре обработен смарагд). Перлите са подредени в радиални линии. Основата на короната също е от два реда бисери. 

Отпред е инкрустиран трудноразличим кръст и според наблюденията на един унгарец, заселил се в София, короната на българския цар Иван Шишман не е изчезнала безследно. Аргументите му се подкрепят и от историци, тъй като по времето на 150-годишното частично турско робство на Унгария Ищван Бочкай владеел Княжество Трансилвания (Източна Унгария). 

През 1605 г.  той е възнаграден от турския султан Ахмед I с короната на цар Иван Шишман, последния владетел на второто българско царство. Тя е известна като "Бочкай корона". Всъщност, Трансилвания е бивша българска територия до основаването на унгарската държава. Предполага се, че короната на Иван Шишман е същата, която цар Калоян получава през 1204 година от римския папа. Фреска от 14-и век от манастира в село Лесново пък показва цар Стефан Душан с почти същата корона.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Алкерк, дама, римски шах Рота - игри от древността оживяват през 21-ви век

Древните не са били много по-различни от нас. И тогава времената били трудни, а хората били ангажирани предимно с препитанието си. Въпреки това, те са намирали време и за развлечения. Доказват го археологическите находки на различни игри по нашите..

публикувано на 11.05.23 в 11:25

Отдаваме почит на просветителите Св. св Кирил и Методий

С множество прояви в страната и сред българските общности в чужбина на 11 май се чества паметта на светите солунски братя Константин-Кирил и Методий. Двамата просияли през IX век. Наричаме ги славянски просветители, защото дали просвета на..

публикувано на 11.05.23 в 08:33
София,10 май 1953 г. Избор на Кирил Пловдивски за патриарх на Българската православна църква

Честваме 70 години от възстановяването на Българската патриаршия

На 10 май 1953 г. третият Църковно-народен събор в София въздига Българската православна църква от Екзархия в Патриаршия. Пловдивският митрополит Кирил е избран за патриарх след 560-годишно прекъсване. В следващите години Българска патриаршия е..

публикувано на 10.05.23 в 08:52