Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

Милчо Левиев
Снимка: Ани Петрова

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време, специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име. 

Тя се намира на известния хълм Сахат тепе, в сърцето на Пловдив. В района няма жилищно или друго строителство, затова промяната не създава никакви административни неудобства. Общинската управа е набелязала пространството около съществуващия там шадраван, който с добавяне на подходящо осветление да се превърне в малка сцена за концерти на открито.

Така обособеното пространство ще привлича любителите на джаза и ще се превърне в нова емблема на Града под тепетата. Ще бъде отредено и място за създаването на паметник на легендарния български джазмен. Първоначалната идея е, монументът да изобразява Милчо Левиев като седяща фигура, свиреща на пиано, в естествени размери. За участие в конкурса ще бъдат поканени пловдивските скулптори, които да претворят за поколенията духа и паметта за известния джазмен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20