Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

Снимка: БГНЕС- архив

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от собствената изба са добре дошли в селото. 

В конкурса се завръщат и производителите от гръцката област Драма. Кулминацията на празника е на 5 февруари /неделя/, когато всички отиват на лозето, в местността "Баира", където се извършва първото ритуално зарязване на лозите и напояването им с вино. 

Голямото тържество е на площада в Делчево. В него участват етнографски трупи на кукери от близкото село Мосомище, но най-интересна е възстановката на местната "Змейова женитба". Древна легенда разказва, че с. Делчево е леговище на змей, който приел най-хубавата мома от селото за своя съпруга, в замяна на това той закрилял от зли сили и стихии селото.  До ден днешен, в Делчево пазят жива легендата и два пъти в годината пресъздават образите на змея и хубавата невеста.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18