Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости на едно "мъничко кътче Украйна" в българската столица

Войната в Украйна, избухнала на 24 февруари миналата година постави на изпитание милиони украински граждани, които потърсиха спасение в редица държави от ЕС и по света. У нас започнаха редица кампании в тяхна подкрепа, част от които продължават и до днес. Една от организациите, които работят изключително активно за тяхната адаптация, е ситуационният център "Отворени врати", създаден от украинския гражданин, мениджър на IT- компания в България – Андрей Николов. До средата на месец май миналата година, основната му цел е свързана с осигуряването на хуманитарна помощ и подкрепа за украинските граждани. След това започва да предлага психологическа помощ и възможност украинските ученици да продължат образованието си, докато са в България. 


Макар от началото на войната те да са в онлайн форма на обучение, необходимостта от място, на което да се събират и да бъдат заедно, е осезаема. Когато са в общност, те успяват по-лесно да преодолеят и преживените от военните действия шок и травми, които белязват животите им толкова рано.

Елена Волкова
"Украинският образователен център, който се намира на бул. "Сливница“ №188 в София, е създаден и работи от 15 септември миналата година. Засега в него учат около 150 деца, но всеки ден идват и нови – разказва в интервю за Радио България координаторът на центъра Елена Волкова. – Много деца от Украйна учат и в български училища. Сътрудничим си със 153-то спортно училище „Неофит Рилски“, където в момента учат около 40 украински ученици".

Обучението в центъра е целодневно и протича на две смени, защото той разполага с едва 10 стаи. Първа смяна – от сутринта до обяд са учениците от 1 до 7-ми, а втора – тези от 8 до 11-ти клас. Децата учат онлайн, но физически са в сградата. Помагат им учители от Украйна, които преподават на родния им език по украинска програма. Част от нея са и часове по български език. Непосредствена задача, по която вече се работи, е превръщането на образователния център в първото българо-украинско средно училище. Очакванията са това да се осъществи през 2024 година.


Защо е необходимо неговото създаване и какви са пречките пред обучението на украински ученици в българските училища?

"За много родители, записването на децата в българската образователна система, означава да приемат, че те няма да се върнат в Украйна“ – признава Елена. – Това е най-главната им пречка, извън езика. Другата причина е разликата между българската и украинската учебна програма, която поражда необходимостта учениците да изгубят 1 година, изучавайки материал от предишната. Освен това войната и разселването им на различни места по света, остави своя значим отпечатък върху децата, а те искат да учат в украинска среда и да общуват със своите приятели от Украйна."   


А какво би се случило с училището, когато войната приключи и част от украинските граждани се върнат у дома?

"Това е много сложен въпрос, защото в момента никой не знае кога ще свърши войната и какво ще се случи после – посочва тя. – Разбира се, че когато свърши, част от децата ще се върнат в Украйна и ще учат в своите училища, но мисля, че и част ще останат и училището ще продължи работа. Много от децата вече се интегрираха тук, понаучиха езика и вероятно ще останат да живеят тук". 


Всички усилия, полагани за учениците, биха били излишни, ако те не се чувстват добре в образователния център и не искат да го посещават. Оказва се, че е тъкмо обратното:

"Много им харесва, защото го превърнахме в едно мъничко кътче от Украйна – обяснява Елена Волкова. – Тук те говорят на украински, празнуват украинските празници, спазват традициите, а това е важно за дете, пристигнало в чужда държава с различни устои и традиции. Мога да дам пример с моята дъщеря София, която е в четвърти клас. През първата седмица много се притесняваше, защото не познаваше децата. Искаше да учи само онлайн с нейния клас и учители от вкъщи. Бързо свикна и намери нови приятели."


Повече за работата с учениците в центъра, очаквайте в предстоящ материал по темата, на страницата на Радио България.

Снимки: Facebook / Освітній HUB у м.Софія, Facebook / @SituationalCenterOpenDoors, личен архив
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05