Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска да си сътрудничи с България в развитието на водородните технологии

Снимка: president.bg

В рамките на посещението си в Анкара вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с турския си колега Фуат Октай. Двамата се обединиха около позицията, че срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края на 2022 г. е дала нов тласък в двустранните отношения между България и Турция. Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ за достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания беше определено от Йотова и Октай като най-бързият и пряк резултат от разговорите между президентите. Стана ясно, че Турция, която отбелязва напредък в развитието на водородните технологии, проявява желание за сътрудничество с България в тази сфера.
Вицепрезидентите на България и Турция дадоха висока оценка на проведения миналата седмица в Истанбул голям инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции, който събра представители на властите и бизнеса от двете страни на границата. На форума бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в автомобилостроенето, машиностроенето, здравеопазването и балнеологията. Йотова и Октай обсъдиха и възможностите, които ще открие пред туризма новата самолетна линия Истанбул-Пловдив, която трябва да бъде открита на 18 февруари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48