Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Европа готви десети пакет санции за Русия по повод годишнината от инвазията в Украйна

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски в Киев, 2 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз планира да наложи нови санкции на Русия по повод годишнината от инвазията й в Украйна, съобщи Урсула фон дер Лайен след среща в Киев с Володимир Зеленски. Председателят на Европейската комисия пристигна вчера в украинската столица заедно с 15 еврокомисари, за да бъде обсъдено желанието на Украйна за членство в ЕС. “Русия плаща висока цена, защото нашите наказателни мерки подкопават икономиката й, връщайки я с едно поколение назад”, заяви фон дер Лайен. По думите й, въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел струва на страната около 160 млн. евро на ден. “С нашите партньори от Г-7 ще въведем допълнителен таван на цените на руските петролни продукти”, каза още председателят на ЕК. 

Освен приемането на десетия пакет санкции за Русия Урсула фон дер Лайен обяви и че в Хага ще бъде открит международен център за разследване на престъпленията в Украйна. “Русия подготвя своите въоръжени сили, за да си отмъсти не само на Украйна, но и на свободна Европа”, предупреди Володимир Зеленски. Той подчерта, че мечтата за мирна Европа може да бъде осъществена само с Украйна и единствено ако Русия бъде победена. 

Тези, които въвличат европейските страни, включително и Германия, в нова война с Русия и разчитат да я победят на бойното поле, очевидно не разбират, че съвременната война с Русия за тях ще бъде съвсем друга”, заяви Владимир Путин при посещението си във Волгоград по случай 80-ата годишнина от победата на СССР над нацистка Германия в битката при Сталинград. Той изтъкна, че германски танкове “Леопард” отново заплашват страната му и продължи: “Русия не изпраща танкове до границите на западните държави, но има с какво да отговори и то не само с бронирани машини.” По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни думите на руския президент. “Това означава, че Русия има дълбок потенциал и с появата на нови оръжия, доставяни от колективния Запад, тя ще го задейства, за да може да отговори в хода на специалната военна операция”, каза той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52