Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Зеленски: Преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС могат да започнат през тази година

Снимка: europarl.europa.eu

Няма строг график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз и на страната й предстои да изпълни изисквания по пътя към членството в ЕС, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която разговаря в Киев с президента Володимир Зеленски. След среща в украинската столица, посветена на процеса по присъединяването на страната към ЕС, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше категоричен, че бъдещето на Украйна е с Европейския съюз. “Възможно е преговорите преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат през т.г.”, каза във вечерното си обръщение Зеленски, изтъквайки, че има разбирателство с европейските политици по този въпрос.

Съединените щати обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност над 2 млрд. долара, включващ по-далекобойни ракети. Оръжията почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде Франс прес, позовавайки се на Пентагона. В същото време страните членки на Европейския съюз постигнаха съгласие за налагане на ценови таван за петролните изделия от Русия, който да влезе в сила от април. Според “Файненшъл таймс” става въпрос за таван от 100 долара за барел за висококачествени руски нефтени продукти като дизел и таван от 45 долара за продукти от нисък клас като мазут. В края на м.г. ЕС наложи ценови таван от 60 долара за барел върху руския суров петрол.

Продължават настъпателните действия на руските военни сили в районите на Лиман, Бахмут, Авдеевка и Новопавловск. През изминалото денонощие са нанесени ракетни удари по гражданската инфраструктура на Харковска и Николаевска област и има жертви сред цивилното население.

Руската дипломация няма да надвие украинската в България”, заявява външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за украинската редакция на БиБиСи. В отговор на журналиста, който изтъква, че бившият премиер Кирил Петков е доставил много оръжие на Киев през трети страни, както и че руската посланичка Елеонора Митрофанова поддържа връзки с много български политици, дипломатът припомня посещението си у нас през април м.г. Тогава, по думите му, Украйна е разблокирала България



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16