Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само на Украйна можем да изпращаме продукти от руски петрол

Лукойл Нефтофим Бургас

Днес влиза в сила забраната на Европейския съюз за износ на продукти от руски петрол, преработен у нас. Макар че страната ни се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., тя няма правото да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в рамките на общността или в трети държави. Допуска се изключение само за Украйна – позволено е да получава от нас газьол, минерален терпентин, бензин, керосин, нефтени масла, тежки горива.

Изнасяме нефтопродукти от руски петрол само за Украйна

Износът на рафинирани продукти за нападнатата от Русия страна е разрешен и заради рисковете за околната среда, тъй като подобни продукти не могат да се съхраняват безопасно у нас.

БНР подкасти:

Още от категорията

Мария Габриел и Румен Радев

Мария Габриел връща изпълнен мандата за проектокабинет

Номинираната за премиер Мария Габриел днес в 15,00 ч. ще представи на президента Румен Радев структурата и състава на предложения от нея кабинет. “Очаквам ГЕРБ–СДС да дойдат с изпълнен мандат, след което ще издам указ ”, заяви държавният глава. По..

публикувано на 22.05.23 в 06:00

БСП гледа с песимизъм и към първия, и към втория мандат

Социалистите се оттеглиха от разговорите за правителство с ГЕРБ-СДС, защото не са били поставени истинските проблеми на обществото. Това заяви пред БНТ Александър Симов от БСП. Според социалистите основният проблем сега е ще има ли бюджет, с какъв..

публикувано на 20.05.23 в 10:55

Механизмът за разследване на главния прокурор е приет на първо четене

Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, внесен от Министерския съвет. Законопроектът беше приет със 191 гласа "за", нито един "против", а 33 депутати от "Възраждане" гласуваха "въздържал се". В законопроекта..

публикувано на 19.05.23 в 15:13