Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ конфискува активи на руски олигарх, ще ги предадат на Украйна

Константин Малофеев
Снимка: Telegram

"Днес обявявам, че за пръв път в историята разреших предаването на конфискувани руски активи за използване в Украйна". Това заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд на среща с гостуващия във Вашингтон главен прокурор на Украйна Андрей Костин. Става дума за $5.4 млн., които са конфискувани по решение на съда в Ню Йорк от руския олигарх Константин Малофеев, който влезе в санкционния списък на САЩ през 2014 г., а през 2022 г. беше обвинен, че се опитва да заобиколи санкциите.
Усилването на санкционния натиск води до увеличаване на отлива на частен капитал от Русия, отбелязва шефът на отдела за анализи на руската „БКФ Банк“ Максим Осадчий. Той се позовава на данни на Централната банка на Русия, според които влоговете на руснаци в чужди банки към ноември 2022 г. са достигнали $81,7 млрд. при $30,6 млрд. през януари 2022 г. Отливът е главно към Казахстан, Грузия и Армения. 
Междувременно обстановката в Източна Украйна става все по-тежка, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в снощното си видеообръщение. С негово решение вчера е отнето украинското гражданство на 10 високопоставени държавни служители от времето на президента Виктор Янукович, които са имали и руско гражданство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15