Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ конфискува активи на руски олигарх, ще ги предадат на Украйна

Константин Малофеев
Снимка: Telegram

"Днес обявявам, че за пръв път в историята разреших предаването на конфискувани руски активи за използване в Украйна". Това заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд на среща с гостуващия във Вашингтон главен прокурор на Украйна Андрей Костин. Става дума за $5.4 млн., които са конфискувани по решение на съда в Ню Йорк от руския олигарх Константин Малофеев, който влезе в санкционния списък на САЩ през 2014 г., а през 2022 г. беше обвинен, че се опитва да заобиколи санкциите.
Усилването на санкционния натиск води до увеличаване на отлива на частен капитал от Русия, отбелязва шефът на отдела за анализи на руската „БКФ Банк“ Максим Осадчий. Той се позовава на данни на Централната банка на Русия, според които влоговете на руснаци в чужди банки към ноември 2022 г. са достигнали $81,7 млрд. при $30,6 млрд. през януари 2022 г. Отливът е главно към Казахстан, Грузия и Армения. 
Междувременно обстановката в Източна Украйна става все по-тежка, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в снощното си видеообръщение. С негово решение вчера е отнето украинското гражданство на 10 високопоставени държавни служители от времето на президента Виктор Янукович, които са имали и руско гражданство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус , съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на..

публикувано на 20.04.24 в 09:23