Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът отчете реален ръст на индустриалното производство

Снимка: president.bg

България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез партньорствата, укрепващи икономическата и енергийна сигурност. Те са в интерес на съседните ни държави, партньори и съюзници в ЕС и НАТО, заяви президентът Румен Радев. 

Пред форума "The World Ahead 2023" в София, организиран от сп. "The Economist" президентът подчерта, че въпреки кризата данните от 2022 г. показват подем на българската икономика, особено в износа. Той посочи, че се променя и индустриалната структура от износ на суровини към експорт на продукти с висока добавена стойност. "България  има реален ръст на индустриалното производство", каза президентът.

Като средносрочно предизвикателство пред българската икономика Радев изтъкна овладяването на инфлацията, която води до задълбочаващо се социално разслоение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51