Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закъснялата зима откри ски сезона и на Витоша

7
Снимка: Facebook / vitoshaski

Тези дни софиянци не могат да се нарадват на снега и на добрите условия за зимни спортове на Витоша. Зимата тук се завърна още в началото на февруари със скромна снежна покривка и с ниски температури, които позволиха включването на оръдията за изкуствен сняг. В момента няколко писти в ниската част на планината работят на пълни обороти. В края на миналата седмица официално "отвори врати" и Витошко лале 1 - една от най-популярните писти. След последните снеговалежи, се очаква да заработят и останалите съоръжения, научаваме от Ева Паунова, представител на "Витоша ски", стопанисващи част от ски съоръженията в планината.

"Миналата година успяхме да започнем навреме. През януари месец вече работеше и нощното каране, и писта Лалето, и много повече съоръжения – казва Паунова. – По това време на годината вече бяха отворени пистите и в горната част на планината. Просто до момента тази зима беше много лоша за зимния спорт на Витоша. Общо взето снегът ни заобикаляше, температурите бяха високи, което затруднява всичко. Но се надяваме оттук нататък сезонът да продължи както трябва."


Планината в момента е оживена от хора. Заснежените ѝ пътеки и била са магнит за българи, чужденци, скиори, сноубордисти, деца с шейни, софиянци с кучета, туристи, движещи се по маркираните пътеки и пр. "Те идват, за да се възползват от цялото това природно богатство, което имаме над София", казва Ева Паунова и добавя:


"Във високата част все още не е подходящо да се отворят някои от пистите, но добрата новина е, че писта Витошко лале 1 , една от най-дългите, където се провежда и нощното каране, вече е достъпна и по нея могат да се пускат по-напредналите скиори. Тя се обслужва от лифта Витошко лале 1, с дължина 1 400 м. Самото трасе е дълго около 2 км и половина. При нас отвори един аутдор център, който освен ски, предлага и други интересни услуги, като например разходки със снегоходки и туринг ски. Един от най-популярните подобни преходи е от центъра на хижа Алеко до пистата на Черни връх. На върха може да изпиете едно чайче и вече оттам да се спуснете по пистата обратно към х. Алеко. Това е една приятна около 2 -часова зимна разходка."


Най-удобният и бърз начин да стигнете до пистите в планината е кабинковият лифт Симеоново. Имайте предвид, че почивният му ден е понеделник. Следете метеорологичните условия, при силен вятър съоръжението не работи. Ски зоната до хижа Алеко е достъпна и с автомобил, като паркингът е безплатен. Съвсем скоро ще отвори и сноупаркът на Витоша, предназначен за любителите на ски и сноуборд в свободен стил. Към парка има и специална зона за обучение на начинаещи, научаваме от Ева Паунова:


"Витоша сноупарк се намира в местността "Меча поляна", която се обслужва от собствено съоръжение –  една транспортна пътека, която много улеснява изкачването на скиорите и сноубордистите. Паркът разполага с 6 уреда, насочен е към дисциплините в свободен стил и е доста атрактивен, особено за младите хора. Там има рейлове, тръби за пързаляне и боксове и пр. ..

Снимки: БГНЕС, Facebook / vitoshaski

Вижте още :



По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11

Остров Св. Анастасия вече посреща туристи и в подводен параклис

Най-новата атракция в района на черноморския ни град Бургас е подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Параклисът беше потопен през януари и се намира на около 15 метра дълбочина, предаде euronewsbulgaria. Той е висок около 3 метра, а край..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14