Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има един светъл лъч в Турция и това е солидарността на хората"

Книгата за съболезнования в Посолството на Република Турция в София
Снимка: Марта Младенова

"Трагедията е огромна. Предстоят много тежки месеци, а вероятно и години за Турция. Това са щети, които не могат толкова бързо да бъдат компенсирани. От цялата тази трагедия има един светъл лъч и това е солидарността на хората“, каза пред бТВ бившият външен министър и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски. 

В страната ни текат няколко благотворителни кампании с цел събиране на средства за пострадалите при жестокото земетресение в Турция и Сирия.  Трагедията, застигнала нашите съседи, се превърна във водеща тема и в социалните медии. 

"Нека всички заминали да дадат всичко от себе си и да помогнат на пострадалите хора от южната ни съседка. В трагедията трябва да сме единни и да помагаме без да го мерим на кантар. Всички сме под небето и нека бъдем съпричастни към тази голяма трагедия". Така коментира Добринка Илиева публикация на столичната кметица Йорданка Фандъкова във Фейсбук за екипите на аварийната дирекция на Столична община, пристигнали в Турция.

"Свекър ми, свекърва ми, племенниците, общо 11 човека от нашето семейство са буквално блокирани. Спасителните отряди не могат да стигнат до тях защото няма пътища. Нямат ток, вода и интернет. Помолили са ги да не използват интернета, за да може техният Червен кръст да се координира по-добре. Такъв ужас до сега никой не си е представял, че може да има", пише в социалните мрежи Yoana Genc.

"Готов съм да помогна с транспорт (товарен бус) с гориво за моя сметка на събрани принадлежности. Ако има създадена организация ще се радвам да помогна!", декларира съпричастността си Дамян Станев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04