Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори се съмняват в руския настъпателен потенциал

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В своята реч "За състоянието на съюза" в Капитолия президент на САЩ Джо Байдън подчерта, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Украйна, колкото е нужно, предава "Voice of America". "Ние сме единни в поддръжката на Украйна и ще бъдем с вас, колкото е потребно", каза президентът. САЩ направиха това, което умеят най-добре - обединиха НАТО и оглавиха глобалната коалиция в помощ на Украйна, отчете Байдън и определи руското нахлуване в Украйна като тест за Америка в защита на демокрацията и основните ѝ принципи.

Русия пуска манипулативни опорни точки за Украйна. Една от тях е негативното психологическо състояние на защитниците на Бахмут, заради отказа да бъдат изтеглени. "Войниците се смятат за разходен материал, изоставен за избиване", гласи руската лъжлива новина, съобщи украинската национална агенция УНИАН. Като друга лъжлива новина се споменава и твърдението на Москва, че френският политик Ф. Филипо твърди, че Киев разхищава западната военна помощ.

Руското военно командване си поставя нереалистични срокове и бърза да започне ново крупно настъпление за овладяване на Донецка област, без да има достатъчна боева мощ. Това е оценката на базирания в САЩ Институт за изследване на войната – ISW. Отчита се, че Русия няма достатъчно боеприпаси на фронта и маневрени подразделения за успешно мащабно настъпление.

Същото мнение споделя пред украински военни блогъри и бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжес. Той заяви, че дори с привличането на новомобилизирани е скептичен за руските възможности за настъпление и ги определя като логистично ограничени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49