Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песента "А дали е така" е част от новия български филм "Игра на доверие"

Снимка: Facebook / Игра на Доверие - Game of Trust movie

Има песни, които минават през нас и оставят дълбок отпечатък. Те се оказват отново важни в друг етап от живота ни и намират своя нов прочит години след появата си. Такъв е случаят с един от хитовете на звездата на българската естрада Васил Найденов – "А дали е така". Песента получава нов живот във филма "Игра на доверие" на режисьора Мартин Макариев, който излиза по екраните у нас на 17 февруари.

Лентата  разказва личните истории на майка и дъщеря, промените, които двете преживяват в своята младост и необходимостта да се изправят срещу насилието, прикрито зад маската на добрите намерения. Съдбите им са колкото различни, толкова и неразривно преплетени, а залогът е собствената им свобода. Актьорите Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев и Владимир Зомбори са в центъра на филмовия разказ, но съществена роля е отредена и на песента "А дали е така".

Създадена на границата между 70-те и 80-те години на ХХ век, песента "А дали е така" е включена като първи трак в първия самостоятелен албум на Васил Найденов "Адаптация". По музика на Тончо Русев, текст на Ваньо Вълчев и в аранжимент на Константин Цеков, "А дали е така" бързо се превръща в хит и остава любима на няколко поколения българи. 

Доказателство за това е ключовата ѝ роля в новата българска филмова продукция "Игра на доверие“ и думите на актрисата Яна Маринова за съдбовната ѝ връзка с тази песен:

"Има една сцена във филма, която така пасна на тази песен "А дали е така" на Васил Найденов – Мартин Макариев я избра и не можех да си представя, че може да не е тази песен за тази сцена и да не представя филма ни точно тази песен. Аз, когато бях малка – не толкова на 17, много по-малка, още 9-10, а може би и по-малка – когато имах проблем за разрешаване в живота си, изслушвах 20 песни на Васил Найденов и намирах решението. Така че за мен той винаги е бил библия и това, че Марто Макариев избра тази песен – "А дали е така" – нямам думи…."

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04