Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново учебно помагало по български език специално за деца бежанци и мигранти у нас

4
Снимка: Фондация „Рийчаут”

В българското общество има една група деца, на която почти не се обръща внимание. Те често остават невидими, а в последните 10 години броят им непрестанно се увеличава. Това са децата бежанци, които са напуснали своя дом, родина, училище и приятели и са дошли в България, за да потърсят спасение и сигурност. Към тях можем да прибавим и децата мигранти, чиито родители са решили да живеят временно или за постоянно тук. Пред всички тях стои предизвикателството да научат български, за да могат да се справят в училище, да се развиват, да създават приятелства и да се интегрират успешно.

Проблемът, с който се сблъскват не само те, но и много учители, които приемат в класовете си деца бежанци и мигранти, е как се учи език без учебник и обучителни материали. Това мотивира Фондация “Рийчаут” (Reachout Foundation), да създаде пакет от образователни материали, използвайки опита си в работата с тези деца.

"Помагалото "АБВ първи стъпки" е създадено специално за децата бежанци и мигранти, за да им помага да изучават български в началния етап, когато тръгнат на училище или започнат езиков курс, тъй като до този момент повечето помагала за бежанци и мигранти са предназначени за възрастни – обяснява Кристина Гологанова, управител на фонда. – Досега в България нямаше създадена единна система, и всеки учител преценяваше как да обучава учениците си. Ние създадохме това помагало, за да задоволи нуждата от такова за учениците, които посещават образователната програма на "Рийчаут", и след като получихме подкрепа от наши партньори, успяхме да създадем продукт, който може да се ползва от широк кръг преподаватели, учители в училище, в езикови школи, курсове, които се организират от неправителствени организации, доброволци, и всеки, който иска по някакъв начин да допринесе за подпомагането на децата бежанци.“


Пакетът включва помагало и учебна тетрадка. В тях са представени 10 теми, специално подбрани и илюстрирани за деца, чрез които се учат думи, граматика и интересни факти за България. Сред тях са "Моят дом", "Моето семейство", "Моето училище", "В града", "Професии" и други от света на децата.

По време на заниманията на децата ще помагат Елена, Самир и Раиса, а също така малкият кит, вдъхновен от илюстрацията на първия български учебник – "Рибния буквар" на Петър Берон, който насочва вниманието им към особеностите на езика, които трябва да запомнят.


Помагалото ще е широко достъпно, а електронният му вариант ще е абсолютно безплатен:

"С подкрепата на Върховния комисариат за бежанците на ООН успяхме да отпечатаме 200 бройки. Тиражът е малък, защото първоначално беше предвидено да е само онлайн. Вторият тираж ще е по-голям – уточнява Кристина Гологанова. – Но основно ще го разпространяваме онлайн, за да бъде достъпно за всички – училища, учители и самите деца, защото доста деца от други държави учат в различни градове на България."

Помагалото "АБВ първи стъпки" ще бъде достъпно след около месец, след регистрация на сайта на организацията.

Снимки: Фондация “Рийчаут”

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05